Pályázatok, projektek, programok

„Együtt az egészséges családokért” program

 A program megnevezése: „Együtt az egészséges családokért” című programsorozat megvalósítása halmozottan hátrányos helyzetű emberek és családok számára

A megvalósítás kezdete és befejezése: 2016. július 15 - 2016. december 31.

Összegzésként kiemelt eredménynek tekintjük, hogy részt vett egyének és családok egyéni és családi konfliktusai csökkentek, ezek számukra elfogadható szintre álltak be. Családok tagjai, elsősorban a gyermekek és a fiatalok felismerték saját korlátaikat és lehetőségeiket. A csoportokon részt vevők felvették a kapcsolatot a számukra szükséges segítő intézményekkel, lépéseket tettek saját helyzetük rendezése érdekében és ügyeiket elkezdték önállóan intézni. A csoporttal végzett közös munka olyan pozitív erőket mozgatott meg a tagokban, melyek növelték önértékelésüket, és pozitívan befolyásolták mentális állapotukat. Mindez azt eredményezte, hogy a mindennapokban több energiát tudnak mozgósítani nehézségeik leküzdésében, és ezt az energiát kreatívabban, hatékonyabban tudják felhasználni. A közösségi programok maradandó élményeket, közösséghez tartozás fontosságát igazolták.

Szakmai beszámoló: „Együtt az egészséges családokért”

 

Közterület helyett emberibb körülmények”c. szakmai program - EB -2015./6 . 

 

A program célja volt, hogy az öt hónapos program végére megerősítve legyenek a kliensek abban, hogy önálló egyénként értékesek és képesek a saját életük felett rendelkezni, a sodródás kényelmének illúzióját lebontani.

Az elnyert pályázatunk sajátossága, hogy a klasszikus segítő szociális munka, szociális ügyintézés mellett fokozott hangsúlyt fektettünk a önsegítő –kompetencia- és közösségfejlesztő csoport munkára

 

 

Teljes beszámoló: "Közterület helyett emberibb körülmények"

 

Szociális és mentális tanácsadás

Az egyesület tevékenységét az Információs és Tanácsadó Iroda fogja össze. Itt történik a szakmai tevékenység koordinálása, a team megbeszélések, az esetmegbeszélő csoportok, a szupervízió megtartása.  Munkatársaink szociális és mentális tanácsadást tartanak, mely bárki által igénybe vehető.

 

Utcai szociális munka

Az egyesület szociális munkásai, segítői rendszeresen végeznek szociális munkát. Ennek során, mintegy négyszázötven hajléktalan polgárral történt kapcsolat felvétel, melyek közül száz-százhúsz  személy gondozása, szociális ügyeik intézése folyamatos. A 2010-es évben a VII. kerületben és az V. kerületben látunk el folyamatosan  utcai szolgálatot.
Hátrányos helyzetű  roma és nem roma származású, közép  és enyhe fokban értelmi sérült gyermekek habilitáló,szocializáló  programja 

Tizenötödik éve folyik 30-35 fő részvételével, a szegény, roma, nagy családból származó, gyermekek programja, mely az általános iskolába kerüléstől, egészen az önálló élet felé tett első lépésekig kíséri, személyes kapcsolati tőkével megtámogatva útjukat.

Havi rendszerességgel családias programokat (habilitáló kézműves foglalkozásokat, mozit, kirándulást, önismereti és csoport-tréninget) szervezünk számukra, melynek elsődleges célja a saját helyzetük pontos ismerete, jogaik és kötelességeik „tanítása”. Önmaguk és a másságuk elfogadása és elfogadtatása. Ezt a tevékenységünket pszicho-pedagógus, pszichiáter, szociális munkás koordinálja és mintegy 4-6 fő önkéntes segítő végzi. Havi rendszerességen túl a gyermekek bármikor megkereshetnek bennünket.

Bensőségesen, családiasan ünneplünk Karácsonykor, Húsvétkor. A 2009-ben, karácsonykor a családok, testvérek és az egyesület külön-külön készültek műsorokkal, (dalokkal, versekkel)  melyet ajándékként átnyújtottak egymásnak

A legnagyobb élmény azonban a nyári tábor, amit idén tizenötödször szeretnénk megrendezni. A táborba a  IV., VII., XIII., XIV.,  XXII. kerületből  és több vidéki településről ( Alattyán, Jobbágyi, Pilis, Szabadszállás) érkeznek a gyerekek.

A KIÚT Tábor egy nagy családi összejövetel, a 2009-es évben Balatonalmádiban nyaraltunk, a "régiek" (5-8 éve rendszeres résztvevői programjainknak) között új gyerekek is voltak (felcseperedett testvérek, szomszédok), akik közül sokan, ezen a nyáron látták először a Balatont. A strandolás mellett minden nap, reggel és este tartottunk egy közös beszélgetést, amikor is bárki elmondhatta élményét vagy éppen nem tetszésének adhatott hangot. Napi rendszereséggel tartottunk kézműves v. képzőművészeti foglalkozást, amelyeken egyénenként és csoportosan is alkothattak. A táborban a gyerekeket mindig meghallgatjuk és figyelembe vesszük igényeiket, véleményüket.

 

TÁMOP 5.3.3. "KÉZEN FOGVA" - A hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segítő program (2009-2011)

(A Nonprofit Alapítvánnyal közös projekt)

 A projekt célja, a  Kiút Egyesület és a Nonprofit Alapítvány tevékenységi körében feltűnő hajléktalan emberek komplex társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése foglalkoztatásuk fejlesztésével, foglalkoztatási, lakhatási, szociális helyzetük javításával. Célunk 20 hajléktalan ember bevonása a programba, kulcsképességeik fejlesztése, a hatékony álláskereséshez szükséges ismeretek átadása számukra, a motivációjuk fenntartása és egyéni gondozási terv alapján szociális, mentális támogatásuk, munkahelykeresés és munkaerő-piaci re-integrációjuk megvalósulása.

 

Az Erzsébetvárosi Közösségi Házban végzett tevékenység

A 2009-es évben először hirdettük meg művészeti pályázatunkat az Erzsébetvárosi Közösségi Házzal közösen, melynek - a Szolidaritás Napja jegyében -, a „szegénység” volt a témája. A Szegénység Elleni Küzdelem Világnapjával kezdődött több hetes programsorozatunk (előadások, kerekasztal beszélgetés). A havi gyerekprogramhoz csatolva – a díjkiosztó ünnepség, egy fergeteges Mikulás napi koncert és maga a Mikulás érkezése zárta a sort. Az
 

 Gyakorlat és terepmunka biztosítása

Különböző  oktatási intézmények ( ELTE, WJF,  NSZFI - Salgótarján Soterline, Csúcs ’91) tanulói számára biztosítunk gyakorlati és terepmunka lehetőséget.