Kiút Táborok

 2018. XXIV. Szocializáló - habilitáló Kiút Tábor

Beszámoló 

Színes és tartalmas programokkal, strandolással kézműves foglalkozásokkal és közösségépítéssel telt a XXIV. Kiút és XVIII. Rudas Lászlóné Annamária emléktábor 2018.08.20-25. között.

A táborozáson huszonegy pilisi és három fővárosi, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek vett részt. Többségük számára – családjuk nehéz anyagi helyzete miatt- a tábor jelentette a nyaralást, a hétköznapokból való kimozdulást, új élmények szerzését, új társak és helyek megismerését a nyári szünidő alatt.

Táborunk Diósjenőn a REFISZ (Református Fiatalok Szövetségének) házában volt, itt voltunk együtt hat napig. A festői környezet, a Börzsöny „kapuja” lehetőséget kínált a hegység természeti kincseinek felfedezésére. A kisebb sétákat, a Bánki tóban lubickolást, a gumi kerekű vonatozást, a gyermekek nagyon élvezték, az ott eltöltött 130 órába ezek fértek bele:

Bibliával, hitélettel való ismerkedés, - asztali áldás tanulás, - csoportépítés - királyság alakítása, négy királysággal: Büdös zoknik, Mikkamakák, Oroszlán királyok, Daltonok az alkotmányos monarchia mintájára, teljhatalommal felruházva a császári udvar –táborvezetőség. - - svédasztalos étkezés gyakorlás, - falánkság megelőzése céljából - fürdés a Bánki tóban, - mini vízi csúszda, - csoport, - sorjátékok, - póló batikolás-sajátkezű szövegezéssel - újra csoport, - gumi kerekű vonatozás a Nógrádi várba és Diósjenőn - "Adj király katonát" sportjáték - megint csoport - szüli napi torták azok számára, akik augusztusban születtek, vagy épp a táborban ünnepelték ezt a napot - "Beugró" közösségi játék - újra strandolás Bánkon - karkötő, nyaklánc csomózás, gyöngyfűzés - közös padlókép alkotás –Kett módszerrel- zárásként

A napot közös beszélgetéssel kezdtük és zártuk.

Mind a huszonnégy részt vevő gyermek a tábor végén iskolakezdést segítő csomagot kapott, mely tornazsákot, tolltartót, különböző írószereket, színes ceruza készletet, vízfestéket és vonalzókészletet tartalmazott. Ezzel a kis meglepetéssel engedtük útjukra a gyerekeket, hogy örömtelibbé tegyük az iskolakezdést és ennyi terhet is levegyünk a szülők válláról.

A tábor megvalósítását Pilis Város Önkormányzata Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága, a Richter Gedeon Nyrt. valamint a magánadományozók Dr. Rudas László, Erdélyi József, Peták János, Reviczky Miklós tették lehetővé. Az iskolakezdési csomagok összeállításához az ICO Zrt. tárgyi felajánlással járult hozzá.

Szervezőként és megvalósítóként a Kiút Egyesület önkénteseit, Kölesné Bukovics Zsuzsanna, Csonka Fanni, Laukó Orsolya, Kökény Zsoltné, valamint a Monori Kistérségi Gyermekjóléti Szolgálat munkatársait: Kotyinszkiné Gajdos Szilvia és Markella Cecília kell kiemelni.

Néhány emlékezetes pillanatunk:

 

 

XXII. Szocializáló – habilitáló Kiút tábor

2016. augusztus 22-27. Balatonakarattya