Rólunk

kiut_logo.jpg

 

 

Kiút Szociális és Mentálhigiénés Egyesület

 

 

 

Székhely: 1077 Budapest, Wesselényi u. 17. 

Nyilvántartási szám: 6408

Bírósági bejegyzési szám: 6408/9.Pk.60173/1995/2., közhasznú: 1998.január 1.

Adószám: 18069668-1-42

Bankszámla szám: OTP Bank Nyrt. 11702023-20617433

 A Kiút Egyesület Alapszabálya - VII. módosított

Közhasznúsági jelentés 2011

Közhasznúsági jelentés 2009

 

1995. februárjában szociális munkások, pszichiáterek, egészségügyi dolgozók és önkéntes segítők alapították.

Programjainkat önkéntes munkával, az adott projektre nyert pályázati összegből és adományokból tudjuk megvalósítani. Az egyesületünk tevékenységével összekötő kapocsként illeszkedik a meglévő szociális és egészségügyi szolgáltató intézményi rendszerhez. Folyamatos gondozást, támogatást biztosít az egyének, családok számára.

Célunk a hátrányos helyzetű, szegény, nagycsaládokban felnövekvő gyermekek és fiatalok szocializálása, a bajba jutottak, a szegény egyének és családok, hajléktalanok segítése, támogatása. Feladataink megvalósítása során hangsúlyt kap a hajléktalanság és a mentálhigiénés problémák kezelése, melyekhez szervesen kapcsolódik a szociális munka. A tevékenység munkacsoportokban, különböző segítési formák alkalmazásával, személyenként és programonként változó időtartamig történik. Megjelenik az egyéni esetkezelés, az egyéni-, a csoport-, és a családterápia. Szerepet kap az önsegítés, mint a gyógyulást megerősítő közösségi forma.

Az egyesület munkatársai: szociális munkások, pszichiáter, művelődésszervezők és önkéntesek.

Szervezeti Felépítés
Elnökség:

Dr. Bodor György - elnök

Kölesné B. Zsuzsa - alelnök, szociális munkás, tereptanár

Laklia Réka - elnökségi tag 


Irodavezető, szakmai vezető:

Kölesné  Bukovics Zsuzsanna


Munkatársak

Laukó Orsolya - irodai asszisztens, adminisztráció


Eddigi önkéntesek:

Tulipán ÁgiKovács Bettina, Lipták Fruzsi, Széles Nikolett, Bálint Bíborka Boda Boglárka, Boda Viktória,, Goll Katica, Gábeli Erika, Stefánovics Barbara, Illés Hajnalka, Oláh Edit, Sándor Mátyás, Németh Erzsébet, Kiss Kornél, Stefanovics Zsóka,

 

Szociális és mentális tanácsadás

Az egyesület tevékenységét az Információs és Tanácsadó Iroda fogja össze. Itt történik a szakmai tevékenység koordinálása, a team megbeszélések, az esetmegbeszélő csoportok, a szupervízió megtartása.  Munkatársaink szociális és mentális tanácsadást tartanak, mely bárki által igénybe vehető. 

 

Munkaerő-piaci reintegrációs program

A munka világából huzamosabb ideje kiszoruló, munkaerő-piaci helyzetüket tekintve inaktív személyek bevonása az egyesület által vállalt egyszerű munkálatokba úm. raktárrendezés, lomtalanítás, takarítás. Célunk speciális helyzetükre és szükségleteikre reagálva a munkaerő-piacra való visszatérésük segítésére. Lehetőség biztosítása számukra, hogy védett keretek között újra tanulják azokat a képességeiket, melyek a munkaerő-piacra való visszatéréshez nélkülözhetetlenek.

Hátrányos helyzetű  roma és nem roma származású, közép  és enyhe fokban értelmi sérült gyermekek habilitáló,szocializáló  programja 

1995-től rendszeresek 25-30 fő részvételével a gyermekprogramok., a szegény, roma, nagy családból származó, gyermekek programja, mely az általános iskolába kerüléstől, egészen az önálló élet felé tett első lépésekig kíséri, személyes kapcsolati tőkével megtámogatva útjukat.

Havi rendszerességgel családias programokat (habilitáló kézműves foglalkozásokat, mozit, kirándulást, önismereti és csoport-tréninget) szervezünk számukra, melynek elsődleges célja a saját helyzetük pontos ismerete, jogaik és kötelességeik „tanítása”. Önmaguk és a másságuk elfogadása és elfogadtatása. Ezt a tevékenységünket pszicho-pedagógus, pszichiáter, szociális munkás koordinálja és mintegy 4-6 fő önkéntes segítő végzi. Havi rendszerességen túl a gyermekek bármikor megkereshetnek bennünket.

Bensőséges, családias ünnepeket tartunk: az Egyesület karácsonyi ünnepségein a családok, testvérek és az egyesület önkéntesei külön-külön készülnek ünnepi dalokkal és versekkel, melyek az ünnepélyen  átnyújtanak ajándékként egymásnak és a jelenlévőknek.

A legnagyobb élmény azonban a nyári tábor, amit idén tizenötödször szeretnénk megrendezni. A táborba a  IV., VII., XIII., XIV.,  XXII. kerületből  és több vidéki településről ( Alattyán, Jobbágyi, Pilis, Szabadszállás) érkeznek a gyerekek.

A KIÚT Tábor egy nagy családi összejövetel, a 2009-es évben Balatonalmádiban nyaraltunk, a "régiek" (5-8 éve rendszeres résztvevői programjainknak) között új gyerekek is voltak (felcseperedett testvérek, szomszédok), akik közül sokan, ezen a nyáron látták először a Balatont. A strandolás mellett minden nap, reggel és este tartottunk egy közös beszélgetést, amikor is bárki elmondhatta élményét vagy éppen nem tetszésének adhatott hangot. Napi rendszereséggel tartottunk kézműves v. képzőművészeti foglalkozást, amelyeken egyénenként és csoportosan is alkothattak. A táborban a gyerekeket mindig meghallgatjuk és figyelembe vesszük igényeiket, véleményüket.

 

Speciális reintegrációs program

Hajléktalan, illetve otthontalan emberek számára speciális komplex reintegrációs programot szervezünk, melynek célja, hogy az összehangolt multidiszciplináris segítő munkával és az egyén én erejének mozgósításával képessé váljon hátrányos helyzete rendezése irányába és a társadalmi,valamint munkaerő piaci integráció érdekében lépéseket tenni.

 

  -->